Infrarood verwarming uitgelegd

De warmte die met Infrarood verwarming gegenereerd wordt is vergelijkbaar met de warmte van de zon.

 

Het zorgt voor een gelijkmatig en comfortabel verwarmde omgeving, doordat de infrarood stralen de objecten in de ruimte verwarmen en niet de lucht.

Infrarode straling en uw gezondheid
 

Infrarood of infrarode straling, is voor het menselijk oog niet waarneembare elektromagnetische straling, met golflengten tussen circa 780 nanometer (0,78 µm) en 1 millimeter (1000 µm), dat is tussen het (zichtbare) rode licht en de microgolven. Toegepast als verwarmingsbron is het ongevaarlijk voor mens, dier en plant.

 

De infraroodstralen (IR) worden ingedeeld in drie soorten:

  • Korte golf infrarood (IR-A): 0,78 – 1,40 µm

  • Middengolf infrarood (IR-B): 1,40 – 3,00 µm

  • Lange golf infrarood (IR-C): 3,00 – 1000 µm

De energie die IR bevat wordt geabsorbeerd door het voorwerp waar het op valt, hierbij wordt die energie omgezet in warmte. IR is dus enkel waarneembaar in de vorm van stralingswarmte. Deze stralingswarmte verwarmt het lichaam waarop het straalt, maar niet (of nauwelijks) de tussenliggende lucht. Daarom is infraroodstraling de meest efficiënte manier om het lichaam te verwarmen.

 

Lange golf IR straling reikt verder dan korte en middengolf IR en verwarmt door de objecten in de omgeving op te warmen. IR panelen kunnen hierdoor enkel worden toegepast in beschutte omgevingen, zoals in binnenruimtes of een inpandig balkon. Het grote voordeel is dat de infraroodstralen de omgeving als geheel zullen verwarmen, waardoor er een veel gelijkmatiger en comfortabeler klimaat ontstaat. Hierdoor is lange golf IR straling zeer geschikt als verwarming in huizen, kantoren of beschutte buitenruimtes.

Elektromagnetisch spectrum

Warmte verspreiding in de ruimte

 

Traditionele radiatoren verwarmen voornamelijk de lucht, maar infrarood verwarmt direct de objecten in de ruimte. Het nadeel van het gebruik van radiatoren is dat de temperatuur op verschillende hoogtes heel anders is. Zo kan het 18 graden aan de grond zijn en 26 graden aan het plafond om te zorgen voor een aangename warmte op lichaamshoogte. Dit komt door het gebruik van lucht als middel om de ruimte te verwarmen, waarbij warme lucht opstijgt. Het plaatje illustreert het verschil tussen verwarming met convectie en infrarood.